feb
7

Általában nem szoktam angol szavakkal kevert magyart beszélni. Egészen kivételes, amikor munkáról kell: mert ott egyáltalán nem tudom, mik volnának a magyar megfelelők, ha egyáltalán lennének. Magyar szakmai blogokat követve úgy tűnik, mindenhol angolul gondolkodnak arról, amit csinálok.

Ettől eltekintve itthon sem beszélünk angollal kevert magyart, viszont sajnos vannak csúnya, csúnya dolgok, amiket belekeverek a mondataimba:

- "weaningel" - jó erős felütés, ezt talán már nem lehet fokozni. Éppen a szilárd ételekre való átállás folyik, amit ezzel a szóval szoktunk jelezni. Magyarul talán elválasztás (?), de nem jön a számra, mert sosem hallottam, nem is vagyok benne biztos, hogy ez a helyes. 

Pl.: 'Megnézem a weaningelős könyvet, hogy ma milyen ételt lehet bevezetni...'

Rossz! Rossz angol szavakat magyar ragokkal, ilyet nem szabad mondani.

- "Bébiklinika" - a baby clinic (egy művelődési ház-szerű hely, ahol hétfőnként lemérethetjük a kisbabákat, baby clinic néven fut. Nem klinika, nem rendelő, semmi orvosi nincs benne, védőnőkkel lehet találkozni.

Pl.: "megyünk a bébiklinikára".

- "swede" - nem fogom kimondani azt a szót, hogy karórépa (egyáltalán mi az, hogy swede magyarul?). Nincs rá magyar szó, használom az eredetit.

- "anyway", mint kötőszó. Na, erről sürgősen le kellene szokni.

Pl.: "Elmtentem bevásárolni, persze iszonyú hideg volt, fél óráig öltöztünk előtte. Anyway.  Nem bántam meg...."

Nincs mentség, lőjenek le.

- "peekaboo", kukucs mellett. Konzisztencia ide meg oda, a peekaboo nekem kedvesebben hangzik, mint az, hogy kukucs. Egyszerűen ízlésválasztás volt.

Pl.: "PEEKABOO!"

 

Na jó, ezek tényleg csúnya dolgok. 

Remélem, másoknak is vannak ilyen nem kívánatos szavai.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavunkatadjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr394075292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása