már
19

Ez a felvétel március elsején készült, amikor éppencsak betöltötte a hat hónapot. Akkor abban a korszakában volt, hogy folyton a nevét mondogatta. Nem sikerült nagyon jó pillanatot elkapnom, mert ennél sokkal tisztábban beszélt, mindenesetre azt hajtogatta, hogy hanna hanna nanna, mmmnna állandóan. 

Mikor először töltött egy egész napot a bölcsiben, este másfél órán át be sem állt a szája. Annyi mindent mondott, amit előtte soha, hirtelen nem is értettem, mi történt vele. 

Hazafelé a kocsiban azt hajtogatta, hogy "gyagya", "bleble", "nanana", "dede", "nene", "abla", "dende" meg még egy csomó mindent. Második nap kevesebbet beszélt. Nem tudom, hogy ez annak egyenes következménye-e, hogy egész nap angolul beszéltek körülötte, illetve saját korosztályát hallja gügyögni maga körül. Lehet, hogy egyszerűen pont ilyen korszaka volt és ha velem van itthon, akkor is beszél, ezt már nem tudjuk meg.

Mindenesetre bölcsi után este sokat beszél, jó lenne tudni, hogy ilyenkor mire gondol, mit mond. 

Egy időre elmúlt a sikítos korszaka is, aztán megint visszajött. Ha olyasmit csinálok, ami nem tetszik neki: leültetem, hogy egyedül játszon vagy nem abba a szobába megyünk, ahová ő gondolta, akkor dobhárgyarepesztően a fülembe sikít.

Két hete mondogatta azt is, hogy "anya", amit biztosan nem hallott még tőlem meg senkitől. Erről jutott eszembe, hogy valószínűleg a kisbabák véletlenül kimondanak létező szavakra hasonlító dolgokat (mint a hanna, ami a fenti felvételen alig hallatszik, ennél tisztábban mondta) és a felnőttek ráugranak, hogy "végre kimondja, hogy anya/mama!" és ettől kezdve a kisbabának ez visszacsatolás, hogy valami történt. Biztos van erre elmélet, csak nincs időm utánanézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szavunkatadjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr594326316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása